Pelottavan helppo koe. Siis Sellainen fiilis ainakin jäi… Osasin vastata vaadittuun kysymysmäärään ja moneen jopa mielestäni oikein. Toki, mun paha tapani on tehdä tyhmiä huolimattomuusvirheitä, joista ropisee miinusta. Ja vaikka olisinkin saanut laskettua hienosti vaikka ja mitä, se ei pätkääkään tarkoita tietty, että olisin laskenut oikein ja oikeaa asiaa.

Pisteitä odotellessa siis. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/07/2018-kevat-matematiikka-lyhyt-oppimaara Tuolta näkee kokeen, ja näkee myös oikeat vastaukset. Täytyypä todeta, että eiiiiii todellakaan mennyt kaikki oikein… 😛 Ei sinänsä yllättänyt. Mutta eiköhän tuosta läpi päässyt. Matikan kokeessa on se hyvä puoli, että siinä saa pisteitä myös yrittämisestä. Tarkoittaen siis, jos olen aloittanut laskea oikein tai olen laskenut edes jonkun osuuden oikein, siitä saa pisteitä, vaikka lopputulos sitten olisikin mennyt metsään. Olikohan viime vuoden pisterajoilla niin, että 22 pisteellä sai jo C:n, eli vastaa arvosanaa 7. Ei paha, tähän olisin jo ihan tyytyväinen, en mikään matikkanero kumminkaan ole koskaan ollut. A:han eli 5:n, läpipääsyyn, vaaditaan mitättömät 9 pistettä, joten tästä kokeesta on helppo päästä läpi. Jos osaa edes jotakin laskea, niin on melkeimpä pakko päästä läpi. En jaksa ainakaan uskoa, että kukaan lukion matematiikat opiskellut saisi hylätyn, jos on yhtään opiskellut tunneilla/kursseilla, miten kukakin. Itsehän kun en siis ole tunneilla ollut, opiskellut kurssit kotona.

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/pisterajat/kevaet-2017-17-05-2017-16-32-11 Tuosta muuten löytyy kevään 2017 pisterajat. Näissähän pitää muistaa, että ne vaihtuvat joka vuosi. Pistetasot asetetaan yleisen koemenestyksen mukaan. Eli jos koe on ollut kaikille haastava ja vaikea, annetaan arvosanoja pienemmillä pisteillä ja jos taas on koe ollut helppo, tiettyyn arvosanaan vaaditaan enemmän pisteitä. Tänä vuonna siis pisterajat matikassa voivat olla hieman korkeammalla kuin viime keväänä.

Matikan koehan siis koostuu kolmesta osasta. A-osasta, joka pitää tehdä ilman laskinta. Aikaa on kolme tuntia, ja laskimen saa vasta sitten, kun A-osa on palautettu. Maolin taulukkokirja saa olla mukana myös tässä. Kun A-osa on sitten palautettu, voi aloittaa B-osan tekemisen. B-osa on jaettu kahteen osaan, B1 ja B2. Jaottelu on kutakuinkin niin, että B1:n laskut ovat helpompia ja B2:n enemmän soveltavia ja siten vaikeampia. Molemmissa osissa on 4-5 tehtävää, joista 3 pitää laskea. A-osaan kuuluu 6 tehtävää ja kaikki lasketaan. Yhteensä siis 12 tehtävää. Ei mikään mahdoton määrä, ja kun osa tehtävistä on helpompia, jaksaa aivot tuon verran työstää matikkaa yhdeltä istumalta.

A-osasta saa jo puolet pisteistä, joten siihen kannattaa panostaa. Osuuden tehtävät ovat lyhykäisiä ja koska ne pitää pystyä tekemään ilman laskinta, yleensä myös melko helppoja. Kannattaa siis käyttää aikaa tähän. B-osan tehtäviähän voi katsella jo, vaikka A-osa olisikin käsissä. Laskimen saa vaan vasta sitten kun eka osa on palautettu. A-osaan siis kannattaa panostaa. B-osassa kannattaa olla huolellinen, ja tehdä niin paljon kun vaan osaa. Kuten aiemmin kerroin, myös osittaisista oikeista laskuista saattaa saada pisteitä. Jos et siis tiedä, veikkaa. Miinuspisteitä ei jaella.