Porthaniassa PII-salissa pidettiin psykologian pääsykoe.

Jo vain! Olisi yksi pääsykoe taas tehty! Koe oli sellainen keskivaikea. Ei ihan niin kammottava kuin mitä odotin. Jos vain olisin jaksanut lukea kunnolla, olisin voinut kokeessa jopa menestyä. Mutta en lukenut niin en tule kyllä menestymään 😛   https://www.helsinki.fi/sites/default/files/atoms/files/laak_2017_psykologia_valintakoe.pdf 

Tuolta voi käydä kurkkimassa viime vuoden koetta. Tämän vuoden koetta ei ole vielä julkaistu. Kokeessa oli oikeastaan kolme osiota. Ensimmäinen osio oli tilastomatematiikkaa. Melkoisen haastavaakin matikkaa mielestäni. Olisin itse ollut jopa aivan totaalisen hukassa noissa kokeissa, jos en olisi vanhaa koetta kotona selannut ja harjoitellut. Hämäävintä on se, että laskentakaavat pitää valita koemateriaalista. Eli kaavat on muistettava ulkoa. Koskaan omassa pääsykoekirjassani en päässyt niin pitkälle, että olisin yhtäkään kaavaa osannut käyttää tai mitään.. 😛 Matikan osuus on siis todella vaativa, joten matikkaan kannattaa opinnoissa panostaa.

Toinen osio on kysymyksiä annetuista ennakkomateriaaleista. Kysymykset olivat varsin loogisia ja selkeitä, ja niihin olisi varmasti osannut vastata jos olisi ehtinyt opiskella ennakkomateriaalit kunnolla. Eli nekin kannattaa opiskella hyvin. Tässä ei tarvinnut muistaa typerää nippelitietoa, mutta kokonaisuudet pitää hallita sitäkin paremmin. Kysymykset ja vastaukset olivat varsin pitkiä ja niihin piti käyttää aikaa ja energiaa.

Paikalle alkaa kasaantua kokeeseen menijöitä.

Kolmas osio oli hämmentävä. Sen tehtävänä oli ehkä mitata loogista päättelyä. Tehtävänanto oli siis tyyliin: 5 ihmistä saavat päättötodistuksen sukunimen kirjaimen mukaan aakkosjärjestyksessä. Kirjaimet on J, K, M, S ja T. Jokainen näistä viidestä soittaa yhtä soitinta, on syntynyt tiettynä kuukautena, hakee tiettyyn opiskelupaikkaan jne. Ja kuka tekee mitäkin pitää päätellä seuraavanlaisista lauseista: Kemiaa opiskelee ensimmäisenä tai viimeisenä todistuksen saava; Se jonka etunimi alkaa A:lla on syntynyt marraskuussa. Ja niin päin pois. Uskon, että tämän osion sain tehtyä melkoisen hyvin oikein, mutta sillä ei taideta vielä opiskelupaikkaa saada 😀

Kanssani koetta oli tekemässä n. 40-50 henkeä. Ja kaikkiaan hakijat oli jaettu 16 eri paikkaan tekemään koetta. Jos jokaisessa oli yhtä monta hakijaa, on niitä likempänä 1000. En siis jaksa uskoa, että minun pisteeni olisivat lähelläkään parhaimmistoa noin isosta otannasta. Koe alkoi klo 9.09 ja poistua sai 10.00, koeaikaa oli 14.09 asti. Ensimmäiset tosiaan lähtivät jo 10.00, joten en minä huonoinkaan voinut siis olla. Ilmeisesti jotkut tulivat vain tekemään kokeen aktiivimallin tmv. täyttämiseksi, koska tuossa vajaassa tunnissa ei ehtinyt todellakaan edes lukea kaikkia koe-kysymyksiä.

Yliopistoon mennessä on alettu jo ymmärtää, että vessataidetta on turha estää. Parempi tehdä sille tilaa.

Minua ei sinänsä harmita, vaikka en yliopistoon pääsisikään, koska olen nyt todennut että AMK on paljon enemmän se mun juttu. Mutta olihan tuo ihan mieltä avartava kokemus, ja jokseensakin sai maistiaisen sieltä ”viisaampien” maailmasta 🙂 Ehdottomasti kannatti siis käydä kokeilemassa siipiään. Oli kivaa huomata, että jos ensi keväänä vielä haluaa yrittää uudella energialla, ei läpipääsy kuitenkaan ole millään tapaa mahdottomuus!