Okei, VAU! Siis tää koulu ja koulutus on kun tehty mulle! Siinä ne päällimmäiset fiilikset, kun tästä alkujännityksestä ja peloista on jo selvitty yli! Ihan mielettömän upeeta on ollu ekan lähiviikon aikana ja kyllä tää eka etäpäiväkin ihan kivasti suju. Maanantai-tiistai oli pikkunen leiri, jossa itse en kyl yöpyny koska piti olla toimittamassa aamusella lasta päiväkotiin, mutta olin molempina päivinä menossa mukana. Toi leiri oli myös mukava ja autto tutustumaan paremmin ihmisiin kun mitä luokkahuoneessa pystyy. Tekemistä on ja pirusti noin kotonakin mutta se ei tahtia haittaa. Lähiviikot on varmasti tosi rankkoja jatkossakin, koska liki 2h menee jo matkoihin per suunta. Mutta todella loistava opetus ja ihan mahtavia luokkakavereita joten koen tän kyllä vaivan arvoiseks. Ja tuleva ammattikin tuntuu jo nyt ihan omalta <3
Muutamia havaintoja/vinkkejä mitä ekoilta viikoilta keräsin:
- Bussit. Kannattaa kattella aikataulut tarkkaan ja pitkän matkan bussista vaihdettaessa lähibussiin huomioitava et jos eka onkin vähän myöhässä, ei jälkimmäinen odottele. Ekalla viikolla myöhästyin yhtenä aamuna koska bussi oli myöhässä. JA pysäkkien kanssa kannattaa olla tarkkana. Ekana päivänä jäin yhtä pysäkkiä liian aikaisin pois ja vajaa kilsa piti juosta koululle että ehti tunnille (no, en ehtiny siltikään kun olin väärässä luokassa ensin..). Kerran kävi myös pitkän matkan bussissa niin että kuski unohtu pysähtyä mun pysäkille. Tai sit se ajatteli että mua ei mun jäätävässä pissahädässä haittaa se puolen kilsan kävely takasinpäin…
- Reppu ja kuinka pirusti se painaa! Ainakaan tuolla Diakissa ei oo mitään omia lokeroita tmv. (on siellä jokku yleiset mitkä saa koodilla lukkoon mut kukaan ei osannu opastaa niiden käyttöä) vaan reppu kulkee kaikkine tavaroineen koko päivän mukana. Ja pelkkä läppäri painaa jo niin prkl paljon… Eli kannattaa pakata mahdollisimman kevyesti ja uskoa, että ei tarvii koulukirjoja koulussa, vaan ja ainoastaan kotona.
- Kylmyys/kuumuus. Okei, tällaisina mukavina pakkasaikoina kannattaa miettiä tarkkaan mitä pistää päälle. Pihalla jos joutuu 10-20min odottaan bussia, ehtii syväjäätyä. Mutta jos pukee kunnolla päälle, on sisällä kuuma ja sitten niitä ylimääräsiä vaatteita joutuu kuskaamaan siellä liian painavassa repussa koko päivän. Sama sit taas kesällä kun on hiton kuuma. Onko järkevää ottaa hupparia mukaan kuljeksimaan tai kannattaako laittaa niitä tunkkaisia lenkkareita jalkaan. Puolet päivästä sisällä mutta ulkonakin pitää pärjätä. Kannattaa siis vilkaista niitä sääennustuksia ja varautua.
- Muistiinpanot. Okei, luennot on todella mielenkiintoisia! Tuntuu, että kyllä mä näin mielenkiintoiset jutut muistan helposti. Vaan kun et muista. Muistiinpanoja kannattaa siis tehdä. Toki kannattaa muistaa myös oma hyöty, ihan kaikkia juttuja ei pysty kirjoittamaan puheen tahtiin ja aivan kaikki tieto ei ole kovin olennaista. Lisäksi kyllä sitä sitten yllättävän paljon muistaa kokonaisia käsitteitä, vaikka nippelitieto olisikin hukassa. Mutta heti ensimmäiseen oppimistehtävään annettiin ohjeistukseksi viitata luentoon, joten tämä aiheuttaa hieman itselleni päänsärkyä..
- Hyvä opetus. Tai siis suorastaan mahtava! Kannattaa siis käydä ahkerasti luennoilla ja myös kuunnella hyvin. Ei ole luvassa mitään kalvosulkeisia, vaikka varmasti Powerpoint-esityksiä luennon tueksi onkin tarjolla. Jos missaat luennon, pyydä muita oppilaita vähän valaisemaan mitä missasit, koska satavarmasti missasit todella paljon todella tärkeää asiaa.
- Ilmiöoppiminen. Okei, tämä on sellainen asia, mihin kannattaa perehtyä kun AMK:hon menee. Opet ei annakaan enää suoria tehtäviä kuten: Kirjoita etiikan historiasta essee. Vaan tehtävät ovat enemmänkin tasoa: lue nämä materiaalit ja keksi millaisen työn teet, 7-8 sivua tekstiä. Tähän ilmiöoppimiseen liittyy paljon myös ryhmätyöt ja nämä luennot. Aika erilaista toimintaa kuin mihin amiksessa ja lukiossa totuin.
- Tietokone. Tämä ostos kannattaa harkita tarkkaan. Kevyt, hyvin toimiva kone on todellakin tarpeellinen jatkuvasti. Monilla tunneilla on mahdollisuus käyttää koulun lainakoneita, mutta ei läheskään aina. Luennon diaesitystä on paljon helpompi seurata omalta koneelta, samoin kurssin etenemistä. Tiedostot saa suoraan koneelle eikä tarvitse miettiä tallentamista tikulle tai Onedriveen. Toki Onedriven käyttö on kyllä myös ihan toimivaa ja nykyaikaista, sekä tiedon tallessa pysymisen kannalta turvallista jos vaikka kone hajoaa tai katoaa. Muistiakin koneessa pitäisi olla ihan reippaasti enkä itse ainakaan haluaisi kantaa ulkoista kovalevyä enää lisäpainona.
- Aikataulutus ja jatkuva kiireen tunne. Itse ainakin ahdistuin kovasti kun kaikki tieto oli koko ajan levällään. Nyt tässä kauniisti esillä kaikki tarvittavat aikataulut niin lapsen päivähoidosta tehtävien palautukseen ja kirjaston eräpäivään kirjassa. Toinen hyvä vinkki on myös hyvin organisoitu kalenteri joka kulkee mukana niin kotona kuin koulussakin. Ja mikä tärkeintä, on ihan syytä pitää lukujärjestys jatkuvasti saatavilla koulussa. Muuten voi olla melkoisen hukassa kesken päivää, että missäs se seuraava tunti olikaan ja moneltako tunti alkoi. Alkamis- ja päättymisajat kun vaihtelevat eikä tuntien kestotkaan ole aina ihan niin säännölliset. Tämän lisäksi pitää aikatauluttaa kotona vielä lapsen päivähoitoajat (jotka pitää päiväkotiin ilmoittaa 2 viikkoa etukäteen) yhteensopivaksi omien opintojen, miehen työaikojen ja anopin vienti- ja hakumahdollisuuksien kanssa. Parempi siis kirjoittaa kaikki ylös eikä edes kuvitella että itse muistaisi kaiken omassa päässään. Näin vähenee myös stressi kun niitä on helppo tarkistella 🙂
- Kirjastot ja e-kirjat. Okei, kursseille tarvittavia kirjoja tulee olemaan PAAAALJON! Suunnilleen kaksi kirjaa per kurssi. Joten kellään ei todellakaan ole näitä kaikkia varaa ostaa. Kannattaa siis hankkia kirjastokortti useampaankin kirjastoon. Koululla on oma kirjastonsa, mutta kaikkia kirjoja ei ole tai niitä vain pari kappaletta. Joten meitäkin kun rapiat 40 opiskelijaa, niin kirjoista on huutava pula. Ellibs, taskukirjasto ja Elisa Kirja on käteviä sovelluksia puhelimelle joista e-kirjoja saatavilla. Myös kirjastoissa on paljon e-kirjoja tarjolla. Ja näin kirkon opintojen puolelta, Piplia-sovellus tarjoaa myös Raamatun puhelimeen ihan ilmaiseksi.
- Ruoka/kahvi. Okei, ruokaan saa Kelan ateriakorvauskortin koulusta, ja tällä kortilla ruoan hinta on vain 2,29 euroa. Siihen nähden että Diak tarjoaa joka päivä 3 eri vaihtoehtoa mistä valita, lisäksi salaatti ja paikan päällä leivottu tuore leipä, on tuo ateria lähes ilmainen ja kannattaa hyödyntää. Kahvi sen sijaan on mielestäni melko kallista. 1,50 kuppi.. Mutta Diakissa on kahvinkeitin jota saa käyttää, joten pistäkäähän luokan kanssa kahvirinkiä pystyyn. Näin mekin teimme. Lisäksi oppilaskunnan tiloissa saa keittää kahvia kun muistaa välillä tiputtaa kolikon kahvikolehtiin. Aikasta mukavaa!
Siinä nyt päällimmäiset mitä tuli mieleen. Nyt olen neljänä päivänä opiskellut
kotosalla ensimmäistä oppimistehtävää varten (6-8 sivua tekstiä, pääaihepiirinä ammatillinen etiikka) joka on juuri tällainen ilmiötyö. Lähdemateriaalia on luentojen ja nettimateriaalien lisäksi 2 oppikirjaa. Tähän mennessä olen saanut 2 sivua tekstiä aikaiseksi, enkä ole hetkeäkään varma onko tekstini käyttökelpoista lopulliseen työhöni, mutta ainakin olen oppinut paaaaljon uutta asiaa! Ja hei, ostakaa minikokoisia post it -lappuja! On helppo merkkailla kirjojen sivuille tärkeitä sivuja! Varsinkin näin kun ei tiedä vielä mikä lopullinen aihe tulee olemaan, on oppikirja helpompi hahmottaa työstövaiheessa, kun on vähän merkannut sivuja joita kannattaa edes harkita käyttää.
Vastaa