Yhteishakuaika on tosi lyhyt. Koulutarjontaan kannattaakin tutustua hyvissä ajoin, ja alkaa karsia missä tahtoo opiskella. https://opintopolku.fi/wp/fi/

Opintopolusta löytyvät kaikki koulutukset ja erilaisilla hakutoiminnoilla on helppoa etsiä juuri sitä, mikä sopii sinulle. Minulle tärkeää oli koulun läheisyys (käytin paikkakuntahakua), haluamani ala, koulutuksen tietty piti olla haettavissa yhteishaussa ja amk:n puolelta halusin löytää sellaisen koulun, jossa olisi mahdollisuus monimuotokoulutukseen (vkl-, ilta- ja etäkoulutuksena yleensä).

Ensisijaisesti hain opiskelemaan psykologian kandi+maisteri-koulutukseen yliopistoon. Olen jo piiiiiitkän aikaa haaveillut psykologian opiskelusta ja jopa psykologin ammatista. Eniten olisi kiinnostanut kasvatuspsykologia, mutta pääaineena sitä saattoi opiskella vain Turussa, ja sinne minulla ei ole mahdollisuuksia perheen kanssa lähteä.

Toka valinta oli AMK ja sosionomi. Tämä ammattina ehkä olisi psykologin ja lasten kanssa työskentelevän välimaastoa ja varmasti nauttisin tästäkin työstä. Psykologian osaamisesta alalla on hyötyä paljonkin, vaikka se ei varsinaisesti mikään virallinen pääaine olekaan.

Koulutuksia on valtavasti tarjolla, ja karsimista on paljon. Helpottaa tietysti jo paljon, jos tahtoo vain yliopistoon tai AMK:n. Mutta minun valintani oli oikeastaan psykologia tai AMK, koska miellän jotenkin, että ammattikorkeaan on helpompi päästä kuin yliopistoon. Tavoitteenani siis on päästä opiskelemaan psykaa, mutta jos se ei onnistu, AMK on varasuunnitelma.

Ensimmäisenä koulutuksia katsellessani meinasi  iskeä epätoivo. Tuntui että kaikki koulutukset oli kirjoitettu hepreaksi ja missään ei sanottu mitään selvästi. Kannattaakin varata siis aikaa koulutuksiin tutustumiseen. Kun niitä itsekin ajan kanssa kaikessa rauhassa sitten luin, alkoi kaikki kummasti selkiytyä. Kandi+maisteri on se, jolla saa koko ammattiin vaadittavan pätevyyd

Psykan pääsykoekirja, talousmatematiikkaa.

en, kandi on vain osittainen. Maisteriksi pääsee opiskelemaan kun kandi on suoritettu. Niin, ja alat yliopistoissa on pääpiirteissään vain pääaineittain, esim. psykologia, kasvatuspsykologia, kasvatustiede jne. ja spesifimmät tiedot on pienellä perässä. Sama juttu AMK:ssa. Ensin on ammatti (sosionomi, tradenomi jne) ja sitten kerrotaan erityiset seikat. Koulutuksesta kerrotaan kaikki oleellinen pääsyvaatimuksista ja pääsykoikeista aina kouluun ja koulutusmuotoon. Kannattaa siis tutustua hyvin. Seuraavassa tekstissä vähän tarkemmin pääsykokeista.